Studie Vily pro architekta v Praze na Babě

Vila s ateliérem pro architekta se nachází v zástavbě rodinných vil funkcionalistické čtvrti Baba. Z urbanistického hlediska je důležité, aby novostavba svým vzhledem nenarušovala stávající zástavbu. Svým funkcionalistickým stylem budova do čtvrti zapadne, ale zároveň vynikne svým designem.

Objekt je situován na severní části mírně svažitého pozemku, cca 11 metrů od hranice pozemku, kde je navržen přístup k domu.

Dvoupodlažní budova je navržena ve funkcionalistickém stylu a má tvar nepravidelného písmene T.

Dispozice jsou navrženy tak, aby se sloučily dva provozy - bydlení a podnikání, ale vzájemně se nerušily.

Ateliéru se zádveřím je věnováno celé křídlo objektu. Okna jsou situována směrem do ulice, nikoli na zahradu, aby rodina architekta nebyla vyrušována. Další část nepravidelného T představuje garáž se zádveřím a malou technickou místností, kde je umístěn výtah na potraviny s pneumatickým pohonem. Ten je v budově využíván na přesun jídla atp. do druhého podlaží-do spíže. V prostřední, dvoupatrové části stavby, se nachází bydlení architektovy rodiny.

V přízemí je navržena hala s prostornou chodbou, která disponuje výrazným architektonickým prvkem - subtilním ocelovým schodištěm se skleněnými stupni. Z chodby je také možný přístup na zahradu, kde má rodina k dispozici venkovní bazén. Podél chodby se rozprostírají dva pokoje pro děti s vlastní koupelnou, ložnice s koupelnou a pokoj pro hosty, také s příslušenstvím.

V nadzemním podlaží se nachází velký prostor obývacího pokoje propojeného s kuchyní a jídelnou. Vedle jídelny se nachází již zmiňovaná spíž s výtahem na potraviny. Dále toaleta se zádveřím a odhlučněná technická místnost. Obývací pokoj je netypicky situován do druhého podlaží, aby rodina mohla vychutnávat krásný výhled na Prahu z nejvyužívanějších prostor budovy.

Pro trávení příjemných okamžiků slouží také terasa s přístupem z obývacího pokoje.

Terasa disponuje sofistikovaným osvětlením zabudovaným v ocelové konstrukci opláštěné betonovými panely. Tento rám také slouží ke kotvení speciálního stínícího systému Silent Flap. Neopomenutelný je taky architektonický a kompoziční záměr konstrukce.

Řešený objekt je situován v severovýchodní části pozemku kvůli dokonalému oslunění bazénu s přilehlou terasou a možností maximálního využití jižní část zahrady. Okolní zástavba nezastiňuje jak budovu samotnou, tak ani pozemek. Budova je orientována svojí jižní stranou tak, aby byl využit výhled na Prahu a zahradu. Tato orientace také zajišťuje maximální využití přirozeného osvětlení. Okenní otvory jsou vzhledem k ploše fasády velké. Proti přímému oslunění jsou u všech oken navrženy exteriérové žaluzie firmy Fenster.

Cílem návrhu je vytvořit objekt, který spojí dvě různé funkce do jedné budovy, která dispozičním řešením vytvoří pro oba zájmy příjemné prostředí. Důležitým atributem je, aby se provozy navzájem nerušily, ale aby se řešením dispozic integrovaly ve společném soužití.