Vila v Praze Průhonicích - studie

Vila pro miliardáře  se nachází na území bývalého lomu v Průhonicích. Z tohoto faktu vychází celá další filosofie našeho projektu. Téma lomu se uplatňuje horizontalitou objektu a jeho půdorysným ,,rozlámáním“ do jednotlivých částí.

Objekt graduje v západní části, kde je zakončen výškovou dominantou.

Jako obkladový materiál na fasádě je použit kámen z místního lomu. Design fasády je řešen formou kontrastů. Jednak jde o kontrast horizontální hmoty a vertikálně navržených oken, dalším zajímavým kontrastem je využití prosklené části skleníku a proskleného čela výškové dominanty vůči plné fasádě.

Soukromou a reprezentativní část budovy spojuje prostorný vytápěný skleník. Interiér skleníku je řešen jako exotická zahrada s vodopádem, kde se pro zpestření počítá s chovem několika exotických zvířat a ptáků. V úrovni druhého nadzemního podlaží je ve skleníku situována propojovací lávka, na které se nachází posezení pro rodinu. V prvním podlaží je umístěno posezení pro návštěvy. Hmota skleníku navazuje na bazén, který z interiéru prochází z jedné strany do uměle vytvořené jeskyně a ve druhé části je vykonzolován do exteriéru a pomocí přepadu vody propojen s bazénem na zahradě.

Přízemí soukromé části budovy je určeno především dětem. Nachází se zde prostorná herna a dětské pokoje, s přiléhajícími pokoji pro chůvy. Všechny pokoje mají svá hygienická zázemí. Toto podlaží má svůj vlastní vstup na zahradu.

Patro výš je určeno především rodičům. Je zde situována ložnice rodičů s vlastní koupelnou, oddělené šatny, obývací pokoj, fitness, sauna, odpočívárna a bar s možností eventuální přípravy jednodušších pokrmů. Bar se nachází hned vedle bazénu, který je přiléhajícím schodištěm propojen se zahradou. Do nejvyššího podlaží budovy vede schodiště z obývacího pokoje.

V nejvyšším podlaží se nacházejí oddělené pracovny rodičů se sociálním zázemím a možností vstupu na střešní terasu s nádherným výhledem do okolí.

Spolupráce s Ing. arch. Barborou Bešťákovou